Marinetorvet | Garmin | Raymarine | Lowrance | Furuno | Simrad | Humminbird  

    Forsiden Ophavsret Producenter Om kortplotter.com    

Søkortplotter definition

Søkortplotteren

En søkortplotter er et instrument med indbygget GPS modtager, som på en skærm viser et elektronisk søkort og bådens aktuelle position på kortet. Søkortplotteren bruges til at navigere fra sted til sted samt at gemme positioner (waypoints) således at man senere kan navigere til samme position.

Mange modeller af søkortplottere fås i en version med indbygget fishfinder (læs mere om fishfinder her) og de fleste nyere instrumenter kan sammenkobles med andre marineinstrumenter, såsom VHF og AIS modtager, således at GPS positionen sendes videre fra søkortplotteren og informationer fra de øvrige instrumenter i netværket kan aflæses direkte på søkortplotterens skærm. Søkortplotteren bliver således "hjertet" i moderne netværkssystemer.

En standardpakke med en søkortplotter består typisk af:
  1. Skærmenhed
  2. Strømkabel til 12 volt
  3. Monteringsbeslag – typisk en bøjle.
  4. Kabler til sammenkobling med andre marineinstrumenter (nmea2000 / nmea0183)

Elektronisk søkort

Ud over selve søkortplotteren skal man bruge et elektronisk søkort med dækning i det område, som man påtænker at sejle i.

Garmin GPSmap 720 med BlueChart G2 Vision søkort
Den helt basale installation består af selv instrumentet og et elektronisk søkort. Her Garmin GPSmap 720 med BlueChart G2 Vision søkort


Placering

Skærmen placeres hvor det let kan ses under sejlads. Det kan f.eks. være på styrepulten med det medfølgende bøjlebeslag eller den kan indbygges i skottet.

Strømkablet forbindes til bådens batteri. Hvis der på båden er forskellige batterier til start og forbrug bør søkortplotteren forbindes til bådens forbrugsbatteri. En søkortplotter bruger dog forholdsvis lidt strøm og kan uden problemer forbindes til motorbådes startbatteri, hvis der ikke er et egentligt forbrugsbatteri til rådighed.

Såfremt der i kortplotteren er indbygget fishfinder placeres transduceren (senderen) under vandlinjen og udsender de lydbølger som kortplotteren omsætter til et læseligt billede.

Lowrance HDS-10 monteret på bøjle
Montering af søkortplotter på bøjle


Lowrance HDS-10 indbygget i skottet
Montering af søkortplotter indbygget i skottet

AnnoncerWebdesign: CMS Danmark