Marinetorvet | Garmin | Raymarine | Lowrance | Furuno | Simrad | Humminbird  

    Forsiden Ophavsret Producenter Om kortplotter.com    

Ethernet - netværksplottere

Ethernet bruges til at sammenkoble skærmenheder og sensorer, der kræver meget store datamængder. Bl.a. kobles radarantenner, ekkolodsmoduler og Structure Scan enheder direkte til søkortplotteren med ethernet. Det er derfor også meget simpelt at tilkoble disse enheder - det er blot at sætte et stik i søkortplotteren og den enhed som ønskes tilsluttet.

Søkortplottere med ethernet benævnes ofte "netværksplottere". Egentlig er det lidt misvisende, idet de fleste, også mindre søkortplottere, understøtter nmea 0183 eller nmea 2000 netværk, men understøttelse af ethernet gør netværket komplet således, at søkortplotteren kan vise og betjene alle enheder i netværket.

Med Ethernet er det også muligt at sammenkoble flere søkortplottere og dele informationerne mellem dem. Således kan man have en primær søkortplotter og en eller flere slaveskærme, der evt. bruger samme elektroniske søkort eller trækker på samme ekkolodsboks.

Hvor nmea 0183 og nmea 2000 er åbne netværk, der kan bruges til at sammenkoble instrumenter af forskellige fabrikater bruges ethernet udelukkende til at opbygge netværk mellem instrumenter af samme fabrikat. Man kan derfor f.eks. ikke slutte en Lowrace radar til en Garmin søkortplotter.

I vores prissammenligning kan man se hvilke søkortplottere som understøtter ethernet.

Eksempel

HDS-10M uden netværkstilslutning

Vores eksempel tager udgangspunkt i en Lowrance HDS-10M netværksplotter. Som udgangspunkt er det en "ren" søkortplotter, der kun viser almindelige søkortdata.

Lowrance 10M
Lowrance HDS-10M - her loaded med Navionics Platinium+
søkort, men ellers uden netværkstilslutning.

Tilslutnings af slaveskærm med ekkolod

Vi starter med via ethernet at sammenkoble vores HDS-10M med en lille 5 tommer HDS-5. HDS-5 har indbygget ekkolod (fishfinder) og vi kan nu trække samtlige ekkolodsdata fra HDS-5 til HDS-10M. Selvom HDS-10M normalt ikke har indbygget ekkolod, kan vi nu se alle ekkolodsdata via ethernet og dermed kommer vores store 10,4 tommer skærm også til fungere som ekkolod. Betjening af såvel navigation og ekkolod fungerer på begge skærme.


 Lowrance ethernet
Lowrance HDS-10M med fishfinder fra HDS-5

Tilslutnings af Structure Scan og andre sensorer og styreenheder

Nu forbinder vi vores HDS-10 med en Structure Scan boks via ethernet (læs mere om Structure Scan under menupunktet "Tilslutnings af Side Scan"). Vi kan se en detaljeret scanning af bundforholdene på begge vores skærme. Herefter kan vi forsætte med at tilslutte radar, kamera eller flere slaveskærme via ethernet.

Vi kan yderligere udvide med at tilslutte sensorer og styreenheder, såsom autopilot, AIS og VHF gennem nmea 0183 eller nmea 2000 netværket. Vores HDS-10, der startede med at være en ren kortplotter, er nu pludselig blevet nervecenteret i netværket, hvorfra vi kan se og styre alle tilsluttede enheder.

Lowrance ethernet
Lowrance HDS-10M sammenkoblet med HDS-5 og Structure Scan via ethernet
AnnoncerWebdesign: CMS Danmark