Marinetorvet | Garmin | Raymarine | Lowrance | Furuno | Simrad | Humminbird  

    Forsiden Ophavsret Producenter Om kortplotter.com    

Elektroniske søkort

Introduktion

Moderne søkortplottere er som standard programmeret med et globalt baggrundskort. Dette kan som udgangspunkt højst bruges til at orientere sig om hvor i verden man befinder sig. Det er derfor en absolut nødvendighed at anskaffe et detaljeret elektronisk søkort over det område, som man påtænker at sejle i.

Et elektroniske søkort tilfører bl.a. sømærker, dybdekurver, detaljerede havneplaner, undervandskabler, regulerede områder, spotdybder og vrag. Nedenstående illustration viser skærmbilledet fra en Garmin søkortplotter - først uden elektronisk søkort (kun baggrundskort), dernæst med et BlueChart G2 søkort og endelig med et BlueChart G2 Vision søkort.

Skærmbillede GPSmap 620 Baggrundskort
Skærmbillede fra Garmin GPSmap 620 uden elektronisk søkort, dvs. her ses kun det
på plotteren forprogrammerede baggrundskort.

Skærmbillede GPSmap 620 BlueChart G2
Skærmbillede fra Garmin GPSmap 620 med BlueChart G2 kort. Nu vises alle kende
søkortdetaljer.

Skærmbillede GPSmap 620 BlueChart G2 Vision
Skærmbillede fra Garmin GPSmap 620 med BlueChart G2 VISION kort. Nu vises også
satellitbilleder og søkortplotteren understøtter autoruteberegning, 3D billeder mm..


Producenter: Garmin, Navionics, Jeppesen

De førende producenter af elektroniske søkort er Garmin, Navionics og Jeppesen. Garmins kort "BlueChart" produceres udelukkende til Garmin instrumenter. Navionics kort - som også hedder Navionics - laves til til Lowrance, Simrad, Humminbird, Eagle, Raymarine, Furuno NavNet samt et par mindre kendte fabrikater. Jeppesen fremstiller C-map der anvendes bl.a. til ældre Furuno og Radio Ocean plottere.

Garmin BlueChart Garmin G2 Vision

Garmin udgaver af elektroniske søkort til de aktuelle modeller af Garmin søkortplottere benævnes "BlueChart G2" og BlueChart G2 Vision". Begge udgaver indeholder basale søkortdata, men "Vision" - kortet understøtter desuden automatisk ruteberegning og 3D-perspektiv. Endvidere indeholder "Vision" kortet luftfotos, satellitbaseret baggrundskort, kystveje samt fiskekort (mere detaljerede dybdekurver, men IKKE det samme som Fiskekortet fra Claus Sørensen)

Det anbefales at bruge BlueChart G2 Vision kort til alle Garmins søkortplottere. BlueChart G2 (ikke Vision) er ideelle til håndholdte GPS, men vil i en Garmin søkortplotter medføre at flere funktioner ikke kan anvendes - her i blandt den automatiske ruteberegning.

Garmin BlueChart G2 Vision findes i tre størrelser (og prisklasser) og i en række forskellige dækningsområder. Dækningsområder og priser kan ses på Marinetorvets hjemmeside.
 
Garmin G2 Garmin G2 Vision
Garmin Bluechart G2 Garmin Bluechart G2 Vision

Garmin Topo Danmark

Garmin fremstiller endvidere et topografisk danmarkskort, der indeholder dybdekurver, spotdybder, forhindringer og sømærker over de største danske søer. Læs mere om Garmin Topo Danmark på Marinetorvets hjemmeside.

Garmin Topo Danmark
Garmin Topo Danmark, her vist på GPSmap 620.

Navionics Navionics

Navionics bruger betegnelserne "Gold" og "Platinum+" til sine elektroniske søkort. "Navionics Gold" er standard kortet med basale søkortdata såsom sømærker, dybdekurver, havneplaner, vrag og kystnære veje. På Platinum+ kortene ligger endvidere 3D-perspektiv fotos med satellitbaseret baggrundskort, højopløste satellitfotos af kystnære områder og understøttelse af "Turbo-view" hvilket giver hurtig panorering og zoom på søkortplottere, som understøtter funktionen (Lowrance HDS)

Navionics Gold og Platinum+ finders i to størrelser (og prisklasser) og i en række forskellige dækningsområder. Dækningsområder og priser kan ses på Marinetorvets hjemmeside.
 
Navionics Gold Navionics Platinium+
Navionics Gold Navionics Platinum+

C-map C-map

Enkelte søkortplottere bruger stadig C-map søkort, selvom de fleste modeller er ved at overgå til Navionics eller BlueChart.

C-map kort betegnes C-map NT+ (instrumenter fra før 2005), C-map MAX og C-map Pro.

AnnoncerWebdesign: CMS Danmark