Marinetorvet | Garmin | Raymarine | Lowrance | Furuno | Simrad | Humminbird  

    Forsiden Ophavsret Producenter Om kortplotter.com    

Tilslutning af radar

Tilslutning af radar

Definition:

Grundprincippet i en radar (RAdio Detection And Ranging) er, at et radarsignal (kort impuls med en høj frekvens, typisk 1-40 GHz) udsendes fra antennen i én retning. Hvis radarstrålen rammer en genstand (eks. et skib), reflekteres en lille del af strålen og opfanges af modtageren gennem antennen. Signalet forstærkes og ender som et 'blip' på skærmen. Retningen til target (skibet) kendes ud fra antennens retning, og afstanden findes ud fra den tid, det tog fra pulsen udsendtes, til ekkoet kom tilbage.

Netværk

Radar kan tilsluttes søkortplottere der understøtter ethernet. Vær opmærksom på, at de forskellige netværksplottere ikke nødvendigvis understøtter alle radarfunktioner - dette kan f.eks. være radar overlay, MARPA, eller broadbandteknologi. Radarantenner skal være af samme fabrikat som søkortplotteren.

Brug prissammenligningen til at se hvilket søkortplottere, der understøtter ethernet og vælg "Læs mere" under de enkelte modeller for en uddybende beskrivelse af plotterens radarfunktionalitet.

Radartyper

Radarantenner fås åbne eller lukkede (radome). På langt de fleste fritidsfartøjer vælger ejeren at montere en lukket radar. Disse er bedre beskyttet, kræver ingen vedligeholdelse og er ofte betydelig billigere end åbne systemer.

Lowrance Broadband radar Garmin GMR 406
Lowrance Broadband radar, lukket radome Garmin GMR 406, åben radar

Pulsradar, High Definition radar eller Broadband radar

De seneste år har budt på massiv udvikling indenfor radarteknologi, hvor især Lowrance og Garmin er førende i udviklingen af henholdsvis "Broadband"  og "High Definition" radarsystemer.

Almindelig pulsradar

En traditionel pulsradar udsender et pulseret mikrobølge signal. Mikrobølger kan være sundhedsskadelige, hvis intensiteten er tilstrækkelig høj. Mikrobølger absorberes af levende væv og energien omsættes til varme, som let kan skade visse organer - specielt øjnene hvor der er fare for udvikle grå stær ved længere tids påvirkning.

Radaren udsender mikrobølgerne horisontalt, og radarantennen skal derfor monteres så højt som muligt, for at udsætte besætningen for mindst mulig stråling. Når radaren er aktiv, skal man holde en sikkerhedsafstand på minimum 2 meter.

High Definition radar

En High Definition radar er en pulsradar, hvor signalet bearbejdes digitalt med det resultat, at opløsningen og dermed radarbilledet bliver betydelig skarpere.

Med den nye teknologi for pulsoptimering matcher antennerne pulsbredde og repetionshastighed til den valgte rækkevidde, så man opnår kraftfuld radarpenetration og fantastisk definition på såvel kort som lang afstand. Dette medfører især, at radaren bedre kan adskille mål, som ligger tæt på hinanden. To skibe hvor det ene ligger bag det andet i forhold til radarens sendeposition vil på en traditionel pulsradar blive illustreret som et enkelt objekt, mens en High Definition radar vil vise det to skibe retvisende som to objekter.

Broadband radar

Broad Band radaren fra Lowrance er revolutionerende, idet der ingen strålingsfare er ved den. En Broad Band radar udsender 10 gange mindre stråling end en almindelig mobiltelefon og den kan derfor placeres uden hensyntagen til sikkerhedsafstand.

Endvidere byder Broad Band radaren på en målseparation som overstiger selv High Definition radaren. Mindre objekter som f.eks. fortøjringspæle samt objekter, som en traditionel pulsradar slet ikke vil opfange, f.eks. oppustelige kapsejladsbøjer, vises klart og tydeligt med en Broad Band radar.

Endelig vil man sammenlignet med en pulsradar med en Broad Band radar bedre se objekter der er tæt på båden, opnå et lavere strømforbrug samt opleve en betydelig kortere opstartstid.


Broadband radar
Skærmbillede fra Lowrance Broadband radar og traditionel pulsradar. Broadbandradaren viser et betydelig mere præcist billede samt viser objekter (fortøjringspæle) tæt på båden.

Radarfunktioner

Radar Overlay

Nogle netværksplottere/radarantenner kan vise Radar Overlay, hvilket betyder at søkortplotteren er i stand til at lægge radarbilledet ovenpå det elektroniske søkort. På denne måde kan man på én gang se både de statiske detaljer fra søkortet samt dynamiske objekter fra radaren.

radar overlay
Eksempel på Radar Overlay. Kilde: garmin.com

MARPA

Næsten alle moderne netværksplottere/radarantenner understøtter MARPA sporing (Mini Automatic Radar Plotting Aid), hvormed det er muligt at bestemme andre skibes kurs, fart og nærmeste passage mens der sejles.

For MARPA kræves retningsinput fra en kurssensor, eksempelvis i en Garmin autopilot.

radar overlay
Eksempel på MARPA. Kilde: garmin.com
Annoncer











Webdesign: CMS Danmark